
New Zealand's mussels in tomato sauce
(a la provencale)
Ingredients for a light lunch for one person.
6 mussels (you can add some shrimps)
1 tablespoon of NZ's avocado oil
half of the onion chopped
2 garlic cloves chopped
2/3 cup canned tomato puree
salt, pepper
1 teaspoon of chopped parsley
(tosted) bread (gluten free for some of us:-)
1. Defrost mussels. You can cover them with cold water in a small bowl. Separate mussels from their shells by cutting the adductor muscle underneath.
2. Heat the frying pan, add oil. Saute onion for a minute on small fire. Add half of garlic and keep stiring for half a minute.
3. Pour in tomato puree, season with a bit of salt, pepper and optionally a dash of sugar.
4. When the sauce starts to thicken, add mussels.Just warm them up - check if they are right. Don't keep on fire for more than 3 minutes.
5. Place dish on a plate, sprinkle with lots of fresh parsley and the remaining garlic.
Do not leave any sauce! It's a real vitamin bomb!
********
********
Uwielbiam odrobinę luksusu w zwyczajny dzień. Dlatego zawsze mam w zamrażalniku opakowanie nowozelandzkich małży. To zdecydowanie jeden z moich ulubionych nowozelandzkich produktów, jak również ulubionych owoców morza. Biorąc pod uwagę ich jakość, wyczuwalną w smaku czystość i soczystość, są stosunkowo tanie. I bardzo łatwe do przyrządzenia. Ważne jest, jak w przypadku wszystkich owoców morza, aby zbyt długo ich nie podgrzewać. Rozmrożone potrzeba jedynie podgrzać w gotowym sosie (około 2-3 minut).
Nowozelandzkie małże w sosie pomidorowym
(po prowansalsku)
Składniki na lekki obiad dla 1 osoby.
6 małży (można dodać krewetki)
1 łyżka nowozelandzkiego oleju z awokado
pół posiekanej cebuli
2 posiekane ząbki czosnku
2/3 szklanki puree z pomidorów z puszki
sól, pieprz
1 łyżeczka siekanej pietruszki
(opieczony) chleb (bezglutenowy dla niektórych z nas:-)
1.
Rozmrozić małże. Można je zalać zimną wodą w małej miseczce. Oddzielić ciało małża od muszli przed odcięcie mięśnia przywodziciela, który znajduje się na spodzie, pod małżem.
2. Rozgrzać patelnię, a następnie olej. Zeszklić cebulę na wolnym ogniu (około 1 minuty). Dodać połowę czosnku. Smażyć przez pół minuty, mieszając.
3. Wlać puree z pomidorów, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.
4.
Kiedy sos zacznie gęstnieć, dodać małże. Tylko podgrzać je w sosie - należy sprawdzać, czy już są gotowe. Nie podgrzewać dłużej niż 3 minuty.
5. Umieścić danie na talerzu, posypać pietruszką i czosnkiem.
Nie zostawiać ani odrobiny sosu! To prawdziwa bomba witaminowa!
No comments:
Post a Comment