In my restaurant, Ambasada Pacyfiku, we educate people on the use of many exotic ingredients. We cook with them every day. One of the events are Fruity Tuesdays. On most of Tuesdays we held 1-hour workshop on one fruit. We tell how to choose the ripe one, how to cut it and what dishes you can make of it. You will learn what health benefits every fruits brings. You can taste some of our recipes and take them home as well. We don't make obvious things like guacamole but rather avocado icecreams and not a fruit salad but a fish salsa out of a starfruit. Plus you meet other foodies that turn out to be regulars in our premises. Please follow us on facebook so you will know what fruit is next. This week it is the tree tomato or tamarillo as it is know in New Zealand.
W mojej restauracji, w Ambasadzie Pacyfiku, edukujemy ludzi na temat użycia wielu egzotycznych składników. My używamy ich codziennie. Jedną z naszych inicjatyw są Owocowe Wtorki. W większość wtorków prowadzimy 1-godzinne warsztaty na temat jednego konkretnego owocu. Wyjaśniamy, jak wybrać w sklepie dojrzały owoc, jak go pokroić i co z niego ugotować. Dowiadujecie się także, jakie właściwości zdrowotne ma dany owoc. Macie okazję spróbować niektóre z naszych przepisów i zabrać je do domu. Realizujemy ekstrawaganckie pomysły: zamiast guacamole proponujemy lody z awokado, a zamiast sałatki owocowe na przykład salsę z karamboli do ryby. Poza tym spotkacie innych miłośników jedzenia, którzy są już naszymi stałymi bywalcami. Aktualne spotkania ogłaszamy na facebooku. W tym tygodniu opowiadamy o drzewiastym pomidorze, znanym także pod nowozelandzką nazwą tamarillo.
Zapraszam!
Ilona Zdziech
No comments:
Post a Comment