W marcu w Hotelu Marriott odbyła się degustacja win
nowozelandzkich, zorganizowana przez Ambasadę Nowej Zelandii w Warszawie, New
Zealand Trade and Enterprise (NZTE) oraz New Zealand Winegrowers.
Była to okazja wyjątkowa, jako że prezentowały się winnice w
zdecydowanej większości w Polsce jeszcze nieobecne i poszukujące polskich
importerów. Tym samym było to jedyne jak dotąd miejsce, gdzie polska
publiczność mogła poznać złożoność win nowozelandzkich. W Polsce zdobyły już
uznanie wina z regionu Marlborough, zaś w marcu było obecnych sporo win z
regionu Hawke’s Bay.
Obecne były następujące winnice: Sileni Estates, Soljans
Wines, Te Mata Estate, Giesen Wines, Elephant Hill Estate Winery, Ata Mara
Wines, Yealands Estate, Crossroads Wines i Jules Taylor Wines.


Te Mata Estate – z Havelock North (Hawke’s Bay) to druga najstarsza
nowozelandzka winiarnia (pierwsza była Mission Estate – 1851 r.). Dzisiaj słynne
jest już ich wino Coleraine (Cabernet Sauvignon/Merlot), jeżynowe, z
wyczuwalnymi taninami, w 2003 roku uznane za jedno z dziesięciu najlepszych win
świata. Można było spróbować go w Warszawie, jak również Cabernet/ Merlot
Woodthorpe 2009 i całej serii win z pojedynczych szczepów (Gamay Noir
Woodthorpe 2011, Chardonnay Elston Hawkes Bay 2010, Chardonnay Woodthorpe 2010,
Sauvignon Blanc Woodthorpe 2011, Sauvignon Blanc Cape Crest 2011, Syrah Hawke’s
Bay Woodthorpe 2010, Voignier Zara Hawke’s Bay 2010. Za sukcesem winnicy stoi
John Buck, wizjoner nowozelandzkiego winiarstwa, który stworzył wina
dorównujące tym z Bordeaux. Część z oferty Te Mata Estate jest już w Polsce.

Elephant Hill Estate Winery – z Napier (Hawke’s Bay), znani
z win z pojedynczych szczepów, właściciele świetnej restauracji. Najbardziej
zastanawiająca była nazwa winnicy. Wina są produkowane w całości z ręcznie
zbieranych winogron. Prezentowano pikantne Le Phant 2009 (Merlot/ Cabernet
Franc), Central Otago Pinot Noir 2011 (złoty medal w International Wine &
Spirits Competition 2012, UK), Syrah 2010, Reserve Syrah 2008 o potencjale
dojrzewania do 2018 roku, pełne przypraw Reserve Syrah 2009 oraz lżejsze Le
Phant Blanc 2011 (Voignier/ Pinot Gris/ Gewurztraminet), Chardonnay 2011 i
Sauvignon Blanc 2011.

Yealands Estate – winnica z Marlborough, wina warto
spróbować chociażby z szacunku dla założyciela, który w 1971 r. otrzymał
pierwszą w Nowej Zelandii licencję na hodowlę małży nowozelandzkich, następnie
zajął się rozwijaniem zrównoważonego winiarstwa, a w 2012 r. jego Sauvignon
Blanc zostało uznane najlepszym Sauvignon Blanc na świecie (2012 International
Wine Challenge). Miłośnicy Pinot Noir chwalili rocznik 2011, Riesling 2011 był
rześki, a jakże, Sauvignon Blanc 2012 bardziej agrestowe niż marakujowe, Pinot
Gris 2012 podobno gruszkowo-melonowe.
Crossroads Wines -
Hawke’s Bay, winnica znana z mieszanek czerwonych szczepów , kultowe
stało się wino Talisman. W Warszawie zaprezentowano Milestone Series Chardonnay
2011, Merlota 2011 i Syraha 2011 z tej samek kolekcji. Dobre wrażenie robiło
też dębowe Winemakers Collection Cabernet Merlot 2011.
Jules Taylor Wines – wyjątkowe wina tworzone przez winiarza
kobietę. Winnica młodziutka, założona zaledwie w 2001 r. produkuje jedno z ulubionych
przez Nowozelandczyków Sauvignon Blanc. Pinot Gris 2012 bardzo przyzwoite, potem
orzeźwiające, jedno z pierwszych nowozelandzkich win ze szczepu Gruner
Veltliner, następnie bardzo wytrawne rose, jakich w Polsce próżno szukać
(Gisborne Rose 2012), podobno kakaowe Marlborough Pinot Noir 2011... Świetne,
świetne wina, ale mnie powaliło Marlborough Late Harvest Sauvignon Blanc 2011.
Pierwszy raz próbowałam wina tak słodkiego, które nie utraciło wytrawności
(podobno to zasługa zrównoważonej kwasowości). W słodko-rześkich doznaniach na
pierwszy plan zdecydowanie wysuwa się mango,mango po prostu eksplodowało na
języku. Potem oczywiście miód, marakuja, agresty itp. itd. Jedno z trzech
wielkich objawień dla mie z tej degustacji. Takich win nowozelandzkich w Polsce
jeszcze nie ma, niestety.
Degustacja degustacją, ale organizatorzy zadbali także o
materiały informacyjne dotyczące łączenia win z potrawami oraz charakteryzujące
poszczególne szczepy winorośli uprawiane w Nowej Zelandii. Zapamiętać proponuję
kilka propozycji Susy Atkins z materiałów Sileni Estate:
Sauvignon Blanc – owoce morza właściwie pod każdą postacią,
a zwłaszcza małże nowozelandzkie (Green lipped mussels / Greenshell mussels),
sushi, dania makaronowe z pomidorami, grillowane warzywa, tajskie dania z
mlekiem kokosowym, szparagi, ratatouille, ser kozi
Chardonnay – stek z łososia, pieczony kurczak, makaron z
sosem śmietanowym, pizza, barszcz ze śmietaną (!)
Pinot Gris – quiche, dania z serem, cebulą i jajami, lekkie
dania makaronowe
Riesling – sushi,
ryby o białym mięsie, małże, łagodne curry wegetariańskie, kanapeczki, dania
makaronowe na bazie oliwy z oliwek, barszcz (!)
Rose – owoce morza na zimno, smażony tuńczyk i łosoś, dania
z kaczki
Pinot Noir -
klasyczne nowozelandzkie połączenie to jagnięcina, ale także stek z
tuńczyka, grzyby, chińskie potrawy z drobiem
Merlot – makaron z mięsnym sosem, twarde sery jak cheddar,
emmentaler, pieczona wołowina i wieprzowina, dziczyzna, steki wołowe, warzywa
grillowane, ciasta czekoladowe
Syrah – pieczona jagnięcina, dziczyzna, dojrzałe sery typu
cheddar, parmezan, gruyer, gulasz, sosy z mięsem
Late Harvest wines (słodkie, aromatyczne wina z gron z
późnego zbioru) – sałatki owocowe, lekkie desery, ciasta, sorbety, sery
pleśniowe, desery z czekoladą

No comments:
Post a Comment