Zostało jeszcze kilka dni! Gdybyście chcieli
wybrać się na koniec świata, wystarczy otworzyć tę książkę. Nowa Zelandia
urzekła mnie wspaniałymi produktami, których część, jak na przykład wino,
jagnięcina, owoce kiwi, oleje z awokado czy miody z manuki, jest już dostępna w
Polsce. Zostały one osobno opisane na końcu książki. Zasadniczą część stanowią
przepisy na najbardziej lubiane nowozelandzkie potrawy. Znajdzie się tutaj
sporo nowych (czasami wręcz szokujących dla Polaków) połączeń smakowych oraz
wyjątkowo proste metody gotowania. Liczne opowieści dotyczące historii kraju i
jego kulinarnych atrakcji z pewnością pomogą zaplanować podróż i intensywnie
przeżyć nowozelandzką przygodę życia.
Kuchnia Nowej Zelandii, Ilona Zdziech, ss. 272, Warszawa 2013, Wydawnictwo
Nowy Świat.
Kuchnia Nowej Zelandii zostanie zaprezentowana na rynku księgarskim w połowie
kwietnia 2013 r. To pierwsza książka napisana w języku polskim w całości
poświęcona klasycznym nowozelandzkim przepisom oraz nowozelandzkim produktom
dostępnym w Polsce. Podaje ona proste instrukcje, jak postępować z tymi
unikalnymi składnikami oraz opowiada liczne historie na temat zwyczajów
żywieniowych, kultury, historii, rolnictwa i atrakcji turystycznych.
Ilona Zdziech, autorka przepisów i zdjęć, jest zawodowym
kucharzem pasjonującym się kuchniami południowego Pacyfiku. Pięcioletnia praca
nad projektem łączyła badania w Polsce i w Nowej Zelandii oraz testowanie
przepisów z setek nowozelandzkich książek kucharskich i magazynów kulinarnych.
Agnieszka Kierat, utalentowana grafik młodego pokolenia, jest odpowiedzialna za
projekt graficzny, zaś Peter Gordon, uznany nowozelandzki szef kuchni, opatrzył
książkę swoją przedmową. Honorowymi patronami przedsięwzięcia są Ambasada Nowej
Zeladnii w Polsce oraz Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej w Nowej Zelandii.
Książka poświęcona kuchni Aotearoa wpisuje się w tym roku czterdziestolecie
oficjalnych stosunków dyplomatycznych pomiędzy Polską i Nową Zelandią.
Głównym celem tej książki jest poprawienie rozpoznawalności
oraz znajomości nowozelandzkich produktów dostępnych w Polsce, poprzez ukazanie
polskim czytelnikom oryginalnych, wyjątkowych produktów wysokiej jakości, jak
nowozelandzkie wina, jagnięcina, owoce morza, miody, oleje i owoce. W książce
osobny rozdział poświęcono tym produktom, ich producentom i dystrybutorom, a
także informacjom, gdzie te produkty
kupić i jak z nich korzystać.
Te 272 strony pełne zdjęć jedzenie i spektakularnych
nowozelandzkich widoków powodują przypływ głodu. Ponad 90 klasycznych i
nowoczesnych przepisów, w tym na mięsny pasztecik meat pie, ANZAC biscuits czy
tort Pawłowej, zostało wybranych po to, aby ukazać radosne i nieskomplikowane
podejście Kiwusów do gotowania. Informacje na temat nowozelandzkiej kultury
jedzenia, historii, festiwali, szkół gotowania, szefów kuchni i innych
atrakcji, towarzyszące przepisom, pomogą czytelnikom zaplanować własną podróż
do Nowej Zelandii w niesamowitą wyprawę kulinarną.
Książka eksploduje kolorami i smakiem
Nowej Zelandii. Jeśli akurat nie możecie się tam wybrać, skorzystajcie z nowozelandzkich
doświadczeń kulinarnych Autorki i podążajcie za jej ulubionymi przepisami.
Szybko przekonacie się, dlaczego zachwyciła się naszą miłością do prawdziwych
smaków i prawdziwego jedzenia.
Z przedmowy Wendy Hinton, ambasador Nowej Zelandii w Polsce
Wybierającym się "tam na
dół" na wakacje do wspaniałego kraju, który jest moją ojczyzną, życzę
udanej lektury książki Ilony, przygotowującej wasze kubki smakowe na nasze
wspaniałe pokarmy. Ta książka jest również dla tych, którzy poszukują inspiracji
do gotowania w domu. Da wam ona wyobrażenie o naszej smacznej i przystępnej
nowozelandzkiej kuchni.
Z przedmowy Petera Gordona
Patronat Honorowy:
Patronat medialny:
Polecają:
Strona Petera Gordona:
Za kilka dni książkę będzie można też kupić za pośrednictwem tego bloga, każdy egzemplarz oczywiście z dedykacją:-)
No comments:
Post a Comment